Yerindelik denetimi nedir

Yerindelik denetiminin en basit şekilde anlatımı şu şekildedir; üst bir birimin altta bulunan bir birimin yapmış olduğu eylem ve işlemlerin yerinde olup olmadığına karar vermesidir. Bunun yanında kamu yararına uygun olup olmamasının da kontrol edilmesi gerekir.Jun 8, 2021

Yerindelik denetimi kimler yapamaz?

idari mahkemeler; yerindelik denetimi yapamazlar, yürütme görevinin kanunlarda gösterilen şekil ve esaslara uygun olarak yerine getirilmesini kısıtlayacak, idari eylem ve işlem niteliğinde veya idarenin takdir yetkisini kaldıracak biçimde yargı kararı veremezler."

Yerindelik kavramı ne demek?

yerindelik için 2 adet anlam bulundu. Yerinde olma durumu, isabet. Kamulaştırılan bir yer üzerinde, kamu çıkarının özel çıkara oranla yüksek olması.

Anayasa Mahkemesi yerindelik denetimi nedir?

Yerindelik denetimi, esas itibariyle idare tarafından yapılır. Bir eylem veya işlemin maslahata uygunluğu idarece belirlenir. Anayasa Mahkemesi, kanunların anayasaya uygunluğunun denetimini yapar ve bireylerin anayasada ve İHAS'ta korunan temel hak ve hürriyetlerinin ihlal edilip edilmediğine ilişkin denetim yapar.

Danıştay yerindelik denetimi yapar mı?

Söz konusu hüküm uyarınca, Danıştay'ın denetim yetkisi hukuka uygunluk denetimi ile sınırlıdır ve Danıştay'ın yerindelik denetimi yapma yetkisi bulunmamaktadır.

Kimler yerindelik denetimi yapabilir?

Bir köy ihtiyar meclisinin almış olduğu bir kararın kaymakamlık tarafından kontrol edilmesi gerekir. Kaymakamlık bu kararın köy ve köy halkına yararı olmayacağına kanaat getirip kararın değiştirilmesine ya da iptaline karar verebilmektedir. Bu şekilde kaymakamlığın yapmış olduğu işlem yerindelik denetimidir.

Idari vesayet yerindelik denetimi yapabilir mi?

İdari vesayet ancak kanunla açıkça düzenlenmiş durumlarda kullanılabilir. … İdari vesayet yetkisinin kullanımında sadece hukuka uygunluk aranırken, hiyerarşide hem hukuka uygunluk hem de yerindelik denetimi yapılır.

Yerindelik ne demek hukuk?

Yerindelik denetiminin en basit şekilde anlatımı şu şekildedir; üst bir birimin altta bulunan bir birimin yapmış olduğu eylem ve işlemlerin yerinde olup olmadığına karar vermesidir. Bunun yanında kamu yararına uygun olup olmamasının da kontrol edilmesi gerekir.